Moestuin update: Bloemen eten en bladluis

moestuin1.2

“Wat leuk zo, je eigen kasje! Maar je sla lijkt wel op een kerstboom!” Is wat ik te horen kreeg toen mijn familie een kijkje nam in onze tuin. Oepsie, het werd tijd om te oogsten. Inmiddens is het al weer veel te lang geleden dat ik jullie een update heb gegeven over mijn moestuintje, dus lees gauw verder om te zien hoe het er nu voor staat!

Wat erg! In mijn laatste update liet ik jullie zien hoe mijn moeder en ik de tuin omspitten om de plantjes in de volle grond te zetten. Dat was in mei nota bene. Nu twee volle maanden verder is er écht een hoop veranderd. Van baby-plantjes tot volle vruchten/groenten op mijn bord! Over sommige groenten heb ik mij echt verbaasd. De meeste plantjes waren voortgekomen uit de moestuintjes van de Albert Heijn en ja, mijn omgeving lachte er maar wat om. “dat kan nooit wat worden”. Toch wel! Al had ik niet in alle plantjes evenveel vertrouwen. Van de sla-plantjes had ik het het minst verwacht; maar dat werden uiteindelijk prachtige kroppen!

moestuin3

moestuin 4

moestuin 5 moestuin-8

Zoals je op bovenstaande foto’s ziet hebben we al een paar wortels kunnen eten, een stuk of 7 kroppen sla en een heleboel rucola en radijsjes. Echt zo leuk! Verder staan er nog een heleboel plantjes goed te groeien. Het is zo leuk om je eigen groenten te zien groeien en je proeft gewoon dat het verser is.

moestuin-6

Deze wortels moeten even worden uitgedund, omdat ze zo dus echt niet mooi groot gaan worden! Het blijft lastig om een ‘goede oogst’ te hebben, oftewel; genoeg oogst om echt een maaltijd mee te maken. Maaaar met deze twee rijtjes moet dat op zich lukken. Ik ben benieuwd!

moestuin-7

Ook staan er drie tomatenplanten in grote manden en deze beginnen eindelijk te bloeien! Ik vind tomaatjes altijd super schattig – helaas niet zo lekker – maar wie weet lust ik ‘eigen tomaatjes’ wel 🙂

moestuin-10

moestuin-11

Een ‘grote’ (voorgeplante) Paprikaplant en een zelf gezaaide. Lief! Alleen nog niet paprika-klaar helaas. Paprika op de barbecue is echt super lekker!

moestuin-9

Citroenmelisse <3

moestuin-14

Over deze plant ben ik samen met de citroenmelisse heel excited! (omdat het lekker is in een glas water yuy) Het issss: MINT! Hij is nog wel heel mini hier, maar hey als je ziet hoe tiny die zaadjes waren is ‘ie al grooot. <3

moestuin-12

Oeps… Kerstbomen hé.. Een paar kroppen sla en deze andijvie zijn een béétje doorgeschoten omdat we ze steeds maar niet oogsten. Een beetje een nadeel van ‘veel’ dezelfde soorten planten; het is allemaal tegelijk klaar en je wilt niet de hele week hetzelfde eten.

moestuin-13

Als je rucola laat doorschieten gaat ‘ie bloeien. Wist je dat je die bloemen ook gewoon kunt eten? Ik vond het een gek idee, maar eigenlijk smaakte het ook gewoon naar rucola.
aubergine-plant

En finally; de aubergine plant! Deze staat – met nog twee andere – lekker binnen en er komen nu knoppen aan, dus het gaat de goede kant op! In de kas is het al een wirwar van mieren en spinnen maar bij deze plant ontdekte ik laatst bladluis.. Helllll no dacht ik en begon meteen met het één voor één verwijderen van die nare kleine beestjes. Het waren gelukkig nog niet heeel veel, dus ik hoop dat het nu weer goed is. Voor nu zie ik geen groene beestjes meer, maar ik las dat een mix van terpetine, groene zeep en water moet helpen. Dus als ze terugkomen, ga ik daar mee aan de slag. (Maar het lijkt me zo raar om dat op een plant te spuiten die eetbare vruchten gaat produceren?)

ANYWAYS dat was de update voor deze keer I guess. Ik hoop dat mijn kas mijn afwezigheid de komende weekjes gaat overleven (hopelijk doet de rest van de fam. een trick) zodat er straks een heleboel eetbare groentes/vruchtjes klaar zijn.

 

Liefs!

Zoveel succes en zoveel plezier, er leek geen einde aan te komen! Of toch wel? Wat kwam er van de moestuin terecht?

4 thoughts on “Moestuin update: Bloemen eten en bladluis

  1. Wow wat super goed! Helaas werden de moestuintjes van AH bij ons echt niks, en waren de wortels zo groot geworden als mijn nagel op mijn pink. Ondanks ompotten en goed bijhouden. En sla zo groot als een kerstboom wil ik ook! Ik hou van sla<3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *